Pagina wordt geladen ...

Reisverslag productielocatie Shenzhen

door Max Stuifzand (13-12-2017)

Mijn naam is Max Stuifzand. Ik ben 23 jaar, woon in Hoogeveen en heb de eer mijn afstudeerstage af te ronden bij Prolution B.V. Toen mij gevraagd werd om 22-11-2017 tot en met 03-12-2017 een bezoek te brengen aan de productielocatie in Shenzhen (China), hoefde ik niet na te denken over deze unieke kans en zei natuurlijk volmondig ja!

Bezoek productielocaties

Voor ik het wist zat ik in China, samen met Rick de Jong (een van de directeuren van Prolution B.V.). Foto 3 reisverslag Max bezoek ShenzhenEenmaal aangekomen in Shekou worden wij, na een reis van +/- 12 uur, opgepikt door onze collega van de Chinese vestiging Connie. Vanaf Shekou is het ongeveer een half uur rijden naar het eerste bezoek aan een fabriek, in dit geval een fabriek gespecialiseerd in spuitgieten en het maken van matrijzen. We worden ontvangen door 4 Chinese mannen die geen Engels spreken, alleen Chinees. Gelukkig hebben wij onze Chinese collega bij ons die de vertaling gedurende de hele reis doet. Vervolgens worden wij neergezet in de ‘’spreekkamer’’ waar wij een aantal prototypes te zien krijgen en buiten mogen testen met een zogenaamde ‘’hamertest’. Na een aantal behuizingen kapot te hebben geslagen, krijg ik een rondleiding van Rick door de fabriek. De werkwijze vind ik het meest indrukwekkend: de meeste mensen staan achter een machine en wisselen voor de afwisseling een aantal keer per dag. Is er een aanpassing of iets anders wat moet gebeuren, dan staat de complete fabriek op zijn kop om dit voor elkaar te krijgen. In de meeste gevallen werkt dit vrij snel en lijkt het erop dat de (in de ogen van ons westerlingen) chaos en drukte verandert in een gestructureerd lijnproces.

Foto 2 reisverslag Max bezoek ShenzhenDag 2 mogen wij werken op het kantoor van onze Chinese vestiging en zijn hier voornamelijk bezig met de resultaten te verwerken van de dag hiervoor. Tijdens het middageten krijgen we een heerlijke maaltijd, voornamelijk bestaande uit pittige stukjes vlees, groente en speciaal voor ons westerlingen gemaakte nasi. Na een proeverij uit de Chinese keuken stappen wij weer bij Connie in de auto om deze keer een bezoek te brengen aan een fabriek die gespecialiseerd is in het maken van tablet hoesjes. Ook hier worden wij ontvangen in de ‘’spreekruimte’’, waar wederom een grote houten tafel staat met te veel stoelen. Na een uitleg te hebben gekregen en een aantal ideeën besproken te hebben, krijgen wij een rondleiding door de fabriek. Het valt mij hier op dat er vele CNC machines staan, maar de nabewerking zittend op de grond gebeurt of aan een tafel met de hand wordt gedaan. Over het algemeen zien de eindproducten er echter op en top uit!

Na dag 3 weer op kantoor te hebben doorgebracht, komen wij dag 4 aan bij een metaalbewerker. Eenmaal aangekomen bij deze machinefabriek vraag ik me af of dit toch niet het adres is van malle pietje?! Ik denk bij mezelf hoe kun je hier werken laat staan een product maken? Toen wij echter na ongeveer een kan thee en een aantal slappe kopjes koffie, het eindproduct zagen was ik zeer onder de indruk van wat de Chinezen kunnen maken in een in onze ogen ongestructureerde chaos. Blijkbaar is dit de manier van werken voor de Chinezen en werkt het juist goed en gestructureerd.

Na de zondag vrij te hebben, brengen wij de 6e dag een bezoek aan een rookmelderfabrikant. Ook hier drinken wij ongeveer een kan thee en bespreken we de mogelijkheden. Het valt mij op dat bij elke fabriek die wij bezocht hebben, en dus ook hier, 1 vrouw aanwezig is die na iedere slok thee gelijk weer bijschenkt. Ook is ‘’het thee meisje’’ de enige aanwezige binnen de fabriek die Engels spreekt en alles noteert en vertaalt voor de directeuren.

Foto 1 reisverslag Max bezoek ShenzhenDe laatste week zitten wij voornamelijk op kantoor van de Chinese vestiging om de UPPii (een afneembare ruitenwisser voor op een retro scooter) te testen en te optimaliseren. De avond voor mijn vertrek (zaterdag 2 december jl.) hebben wij een meeting met de PCBA (Printed Circuit Board Assembly) designer/ontwikkelaar om nog de puntjes op de i te zetten voor de UPPii. Na deze goede meeting word ik naar mijn hotel in Shekou gebracht. Na een nachtje slapen stap ik op de boot naar HongKong om vanuit daar weer terug naar Nederland te vliegen.

 


 

Bekijk portfolio

sitemap | contact | privacy | internet marketing dotsolutions